Jedzenie po 18:00 nie powoduje tycia samo w sobie, gdyż liczy się całkowita liczba kalorii spożytych w ciągu dnia. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż wydatkujemy, to niezależnie od pory dnia, nadwyżka kaloryczna będzie odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Innymi słowy: jeśli nie przekraczamy dziennego zapotrzebowania kalorycznego – nie przytyjemy. Zaleca się, aby ostatni posiłek był zjedzony ok 3 godziny przed snem. Wtedy organizm w czasie snu odpowiednio się zregeneruje, a sen będzie bardziej efektywny.
Zdrowe tempo odchudzania to około 0,5–1 kg tygodniowo. Oznacza to bezpieczną utratę 2–4 kg miesięcznie.
Bardzo szybka utrata masy ciała (np. 5–10 kg w miesiąc) może powodować utratą mięśni zamiast tłuszczu, powodować spowolnienie Przemiany materii (metabolizmu), może doprowadzić do osłabienia organizmu m.in. w wyniku ryzyka niedoborów witamin i minerałów. Ponadto rystrykcyjna dieta często powoduje efekt jojo.
Dieta powinna być prawidłowo zbilansowana pod względem kalorycznym (ilościowym) i jakościowym. Kaloryczność diety odchudzającej powinna odpowiadać podstawowej przemianie materii, która dla każdej osoby jest wartością indywidualną i zależy od wieku, płci, wzrostu, parametrów składu ciała. Dieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów złożonych i błonnika. Należy unikać fast food’ów, żywności przetworzonej, słodyczy i słodkich napojów. Warto też zadbać o odpowiednią ilość snu, gdyż brak snu sprzyja tyciu oraz o regularną aktywność fizyczną. Ważne jest picie min 2 litrów wody dziennie.
© 2025 Iwona Koźlicka