Rozwój i przebieg tych chorób zależy od sposobu odżywiania się. Najczęściej wymienianymi, żywieniowymi czynnikami ryzyka są: nadmiar kalorii, nadmiar cukrów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszczów zwierzęcych) i nadmierne spożycie żywności przetworzonej przy jednoczesnym deficycie błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów w diecie.
Choroby dietozależne to otyłość, cukrzyca typu II, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, nowotwory przewodu pokarmowego, dna moczanowa, stłuszczenie wątroby.
Indywidualne konsultacje
Nie ma dwóch identycznych diet
Diety ustalane są indywidualnie w oparciu o określenie masy ciała, wzrostu, pomiary parametrów składu ciała, uwzględnienie wieku i płci.
Zapraszam do konsultacji osoby w różnym wieku; małe dzieci, dzieci i młodzież szkolną, osoby dorosłe i osoby starsze. Każda grupa wiekowa ma swoje specyficzne problemy i uwarunkowania fizjologiczne, co wymaga indywidualnego, specjalistycznego traktowania.