Zanim zdecydujesz się wyeliminować z diety gluten, przeczytaj czy na pewno to dobra decyzja
Czym jest gluten?
To białko roślinne występujące w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Nadaje wypiekom odpowiednią strukturę. Trzeba zatem zdać sobie sprawę z tego, że jeśli z takiej maki, która pozbawiona jest glutenu pieczemy ciasto czy chleb, to, aby wypiek miał atrakcyjną strukturę, należy dodać substancje, które pod nieobecność glutenu, będą ją tworzyć.
Jakie to substancje zastąpią nam gluten?
Po pierwsze: Zagęstniki i substancje wiążące , czyli guma ksantanowa, guma guar, babka płesznik pektyna, gar-agar , czy siemię lniane
Po drugie: Emulgatory i stabilizatory; tu głownie producent zastosuje lecytynę sojową lub słonecznikową oraz mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Po trzecie: Spulchniacze i środki poprawiające wypiek, czyli drożdże, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy
Wreszcie po czwarte: Składniki zwiększające wilgotność i przedłużające świeżość, do których należą np. miód lub syrop klonowy oraz oleje a także skrobia ziemniaczana lub kukurydziana.
Czy rezygnować z glutenu?
Jeśli zatem jesteś osobą zdrową czyli nie zdiagnozowano u Ciebie celiakii, nietolerancji lub nadwrażliwości na gluten, nie zalecam jego eliminacji z diety. Co więcej – nie ma dowodów na to, że rezygnacja z glutenu w diecie przyspiesza odchudzanie czy poprawia zdrowie, może natomiast prowadzić do niedoborów błonnika, witamin z grupy B i minerałów (np. żelaza, magnezu).
Chcesz się dowiedzieć więcej? Nie wahaj się – skontaktuj się już teraz!